niedziela, 27 listopada 2016

Ciasto orzechowe


Jesienny weekend spędzony w większości w kuchni czas zakończyć przekazaniem przepisu na pyszne orzechowe ciasto dalej. Częstujcie się. :)

CIASTO ORZECHOWE z MASĄ ORZECHOWĄ



Składniki:
(tortownica 24 cm) 
ciasto:
150 g mąki razowej
150 g mielonych orzechów
250 g masła
4 jajka
220 g miodu
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
masa orzechowa:
250 g serek mascarpone
1/2 szklanki mielonych orzechów
2 łyżki cukru pudru
sok  i skórka z 1/2 cytryny
polewa:
100 g czekolady
150 g śmietany 30%
1 łyżka masła

Przygotowanie:
ciasto:
Miękkie masło ucieramy z miodem, a potem dodajemy po jednym jajku stale ucierając. Następnie do masy dodajemy mąkę wymieszaną z mielonymi orzechami oraz proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do tortownicy 24 cm  wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika 160 stopni na około 50 minut (przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem) Studzimy przez 10 minut w formie , potem na kratce.
Ciasto musimy przekroić na 2 blaty.

masa orzechowa:
Serek mascarpone miksujemy z cukrem i orzechami. Dodajemy sok i skórkę z cytryny.

polewa:
Czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietankę podgrzewamy i łączymy z rozpuszczoną czekoladą. Studzimy i odstawiamy do lodówki aby trochę zgęstniała.

Ciasto przekładamy masą orzechową i polewamy czekoladą. Dekorujemy według uznania.



4 komentarze:

  1. Ale śliczne zdjęcie))) fajna patera)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzien dobry! Czy ciasto musi stac w lodowce, ze wzgledu na krem czy nie koniecznie? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w masie jest serek mascarpone, więc jeśli ciasto będzie stało w lodówce to dłużej zachowa świeżość, przy krótkim okresie przechowywania lodówka nie jest konieczna, bo sama masa jest dość zwarta, gęsta

      Usuń