środa, 23 listopada 2016

Warstwowa wariacja z wiśniami


Dzisiaj coś dla miłośników  słodkości i wisienek. Warstwowe ciasto z wiśniami i kremowym zwieńczeniem.   

WARSTWOWA WARIACJA
z WIŚNIAMI


Składniki:
(forma 20x30 )

biszkopt:
5 jajek
80 g cukru
100 g mąki
2 łyżki kakao
30 g masła

Masło rozpuszczamy i studzimy. Białka ubijamy z cukrem na sztywno , a następnie dodajemy po jednym żółtku. Do masy jajecznej dodajemy mąkę oraz kakao i ostrożnie mieszamy łyżką. Na koniec dodajemy ostudzone masło.  Masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia
Pieczemy 25 minut w 175 stopniach, studzimy.

poncz:
1 szklanka wiśniówki plus 2 łyżki cukru

warstwa serowa:
400 g sera
3 łyżki mleka w proszku
1/4 szklanki mleka
3 jajka
1 łyża masła
100 g cukru

Ser miksujemy z jajkami, dodajemy mleko, mleko w proszku, cukier oraz masło. Masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (takiej samej wielkości co forma, w której pieczony był biszkopt)
Pieczemy 45 minut w 180 stopniach, studzimy.

masa budyniowa
500 ml mleka
2 budynie
1 cukier waniliowy
2 łyżki cukru
1/4 szklanki likieru wiśniowego
200 g masła

Mleko gotujemy z cukrem oraz cukrem waniliowym, dodajemy budyń rozrobiony w odrobinie mleka. Ugotowany budyń studzimy, a następnie mieszamy z likierem. 
Miękkie masło miksujemy z ostudzonym budyniem z likierem. 

wierzch straciatella:
300 ml śmietany 30 % 
1 fix do śmietany
100 g czekolady gorzkiej

Śmietanę ubijamy z fixem. Czekoladę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. 2 łyżki startej czekolady odkładamy do posypania wierzchu ciasta, resztę mieszamy z ubitą śmietaną. 

dodatkowo:
wiśnie drylowane

Przygotowanie: 
Na początku pieczemy biszkopt oraz warstwę sernikową. 
Przestudzony biszkopt skrapiamy ponczem. 
Na nim układamy upieczoną warstwę sernikową, a następnie masę budyniową i odsączone wiśnie. 
Całość przykrywamy  śmietankową straciatellą i posypujemy startą czekoladą.




1 komentarz: