Dzisiaj małe przypomnienie przepisu na domową pizzę i najlepszy pod słońcem przepis na spód do niej, o którym wspomniałam w tym wpisie. Do dzisiejszej pizzy wybrałam inne składniki dodatkowe. Tym razem zrobiłam ją ze słodkim dodatkiem ananasów.
PIZZA HAWAJSKA
Składniki:
ciasto:
1,5 szklanki mąki
1/2 szklanki letniej przegotowanej wody
2 łyżki oliwy
3-4 g suchych drożdży
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
dodatki:
sos pomidorowy do pizzy ( z tego przepisu )
20o g sera (najlepiej mozzarelli)
1/2 puszki ananasów
100 g szynki konserwowej
opcjonalnie kukurydza konserwowa
Przygotowanie:
Mąkę przesypujemy do miski, dodajemy suche drożdże, sól, cukier oraz olej. Mieszamy dodając wodę.
Zagniatamy ciasto tak aby powstała jednolita kula. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (30-40 minut).
Ciasto rozgniatamy w dłoni na duży placek, przekładamy na formę do pizzy wysypaną mąką i dociskamy palcami rozciągając na całą powierzchnię formy.
Wierzch ciast smarujemy po całej powierzchni grubą warstwą sosu pomidorowego, posypujemy startym serem, a następnie resztą pokrojonych składników.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do około 200 stopni (według Tomka 220, ja piekłam swoją w 180 i też się dobrze upiekła, wszystko zależy piekarnika) na 20 minut. Stopień upieczenia najlepiej sprawdzić zaglądając pod spód pizzy.
ciasto:
1,5 szklanki mąki
1/2 szklanki letniej przegotowanej wody
2 łyżki oliwy
3-4 g suchych drożdży
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
dodatki:
sos pomidorowy do pizzy ( z tego przepisu )
20o g sera (najlepiej mozzarelli)
1/2 puszki ananasów
100 g szynki konserwowej
opcjonalnie kukurydza konserwowa
Przygotowanie:
Mąkę przesypujemy do miski, dodajemy suche drożdże, sól, cukier oraz olej. Mieszamy dodając wodę.
Zagniatamy ciasto tak aby powstała jednolita kula. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (30-40 minut).
Ciasto rozgniatamy w dłoni na duży placek, przekładamy na formę do pizzy wysypaną mąką i dociskamy palcami rozciągając na całą powierzchnię formy.
Wierzch ciast smarujemy po całej powierzchni grubą warstwą sosu pomidorowego, posypujemy startym serem, a następnie resztą pokrojonych składników.
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do około 200 stopni (według Tomka 220, ja piekłam swoją w 180 i też się dobrze upiekła, wszystko zależy piekarnika) na 20 minut. Stopień upieczenia najlepiej sprawdzić zaglądając pod spód pizzy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz