środa, 10 sierpnia 2016

Zupa z fasolką i cukinią

Fasolka szparagowa jest lekka i prosta w przygotowaniu, dlatego najczęściej podaje się ją po prostu z podsmażoną na maśle bułką tartą. Można ją także wykorzystać do zrobienia sałatek, przetworów na zimę czy zapiekanek, albo zup. Ja ją dzisiaj połączyłam z cukinią. Wyszła prosta, szybka i smaczna zupa.Polecam.

ZUPA FASOLKA z CUKINIĄ


Składniki:
1 l bulionu
1 cukinia
1 duża garść fasolki szparagowej
2-3 ziemniaki
1 cebula
3-4 liście laurowe
4-5 ziaren ziela angielskiego
śmietana do zabielenia
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Do gotującego się bulionu wrzucamy liść laurowy oraz ziele angielskie, obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz przesmażoną cebulę. 
Fasolkę myjemy, ucinamy końcówki (można przekroić tez na 2 części) 
Cukinię myjemy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. 
Kiedy ziemniaki będą miękki, wyjmujemy z garnka liście laurowe i ziele, a ziemniaki miksujemy blenderem z wywarem. Następnie dodajemy fasolkę szparagową i gotujemy, aż zmięknie. 
Pod koniec gotowania dodajemy do garnka startą cukinię. Wszystko gotujemy jeszcze kilka minut. Na koniec zupę doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz śmietaną  




1 komentarz: