Risotto to popularna potrawa kuchni włoskiej, którą gotuje się z dodatkiem bulionu dla uzyskania kremowej konsystencji. Bulion można zastąpić pozostałą z obiadu zupą pomidorową bądź gotową zupą oferowaną przez firmę Profi. Dodając pomidorki koktajlowe i zioła uzyskamy bardzo aromatyczne sycące danie obiadowe.
RISOTTO POMIDOROWE
z ZIOŁAMI
Składniki:
1 opakowanie zupy pomidorowej Profi
3/4 szkl.wody (opcjonalnie)
1,5 szkl. ryżu do risotto
1 mała cebula
kilka pomidorków koktajlowych
garść świeżego tymianku
kilka listków czerwonej bazylii
parmezan do posypania
Przygotowanie:
Zupę Profi przecedzamy przez sitko, aby pozostał sam wywar.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, szklimy na oliwie.
Do zeszklonej cebuli wsypujemy ryż do risotto i smażymy do momentu, aż ryż także się zeszkli.
Następnie na patelnię wlewamy trochę zupy pomidorowej tak aby pokryła ryż. Całość cały czas mieszamy, ponieważ ryż łatwo się przypala.
Kiedy ryż wchłonie płyn dolewamy kolejną porcję zupy i tak do momentu kiedy ryż będzie al dente (jeśli zabraknie zupy, można dodać kolejne opakowanie zupy bądź podlać wodą- ok. 3/4 szkl.)
Pod koniec smażenia do ryżu dodajemy przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe, posiekaną bazylię oraz tymianek, opcjonalnie doprawiamy do smaku solą.
Przed podaniem posypujemy wszystko parmezanem.
(Do risotto opcjonalnie można dodać kilka plasterków świeżego pora dla zaostrzenia smku)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz