Bardzo słodkie, klejące, ciągnące, miękkie, tradycyjnie zazwyczaj czekoladowe, albo karmelowe (w mojej wersji waniliowe) angielskie krówki. Słodycze te konsystencją przypominają trochę nasz tradycyjny blok czekoladowy. Moją "mordoklejkę" wzbogaciłam o spód z herbatników, aby łatwiej było jeść i słodkie kąski nie kleiły się do palców.
FUDGE GALLICO na HERBATNIKACH
(domowe "krówki" waniliowe)
Składniki:
1,5 szkl cukru pudru
3/4 szkl miękkiego masła
2/3 szkl mleka w proszku
200 g kremu marshmallow (do kupienia w marketach np. taki)
ekstrakt waniliowy
dodatkowo:
100 g czekolady
herbatniki czekoladowe
Przygotowanie:
Cukier rozpuszczamy z masłem, dodajemy mleko w proszku, mieszamy. Zdejmujemy z ognia dodajemy krem marshmallow, odstawiamy.
Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, dno wykładamy herbatnikami (nie jest to konieczne, chociaż ułatwi wyjmowanie" krówki" i jedzenie)
Na herbatniki lub dno foremki wylewamy kremową masę i całość wstawiamy do lodówki.
Kiedy krem zastygnie wierzch polewamy rozpuszczoną czekoladą (można też ją zetrzeć drobno i posypać) lub posypujemy kakao.
Ciekawie wygląda. :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie :) https://jaglusia.wordpress.com/
Prosze napisz coś więcej o tym kremie bo pierwszy raz słyszę a mieszkam w Uk
OdpowiedzUsuńhttps://pl.wikipedia.org/wiki/Krem_Marshmallow do kupienia w praktycznie każdym markecie, myślę,że w UK nie będzie problemu go znaleźć
Usuń