poniedziałek, 15 sierpnia 2016

Fudge Gallico (domowa"krówka")


Bardzo słodkie, klejące, ciągnące, miękkie, tradycyjnie zazwyczaj czekoladowe, albo karmelowe (w mojej wersji waniliowe) angielskie krówki. Słodycze te konsystencją przypominają trochę nasz tradycyjny blok czekoladowy. Moją "mordoklejkę" wzbogaciłam o spód z herbatników, aby łatwiej było jeść i słodkie kąski nie kleiły się do palców.

FUDGE GALLICO na HERBATNIKACH
(domowe "krówki" waniliowe)


Składniki:
1,5 szkl cukru pudru
3/4 szkl miękkiego masła
2/3 szkl mleka w proszku
200 g kremu marshmallow (do kupienia w marketach np. taki)
ekstrakt waniliowy
dodatkowo:
100 g czekolady
herbatniki czekoladowe

Przygotowanie:
Cukier rozpuszczamy z masłem, dodajemy mleko w proszku, mieszamy. Zdejmujemy z ognia dodajemy krem marshmallow, odstawiamy. 
Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, dno wykładamy herbatnikami (nie jest to konieczne, chociaż ułatwi wyjmowanie" krówki" i jedzenie) 
Na herbatniki lub dno foremki  wylewamy kremową masę i całość wstawiamy do lodówki. 
Kiedy krem zastygnie wierzch polewamy rozpuszczoną czekoladą (można też ją zetrzeć drobno i posypać)  lub posypujemy kakao.   

3 komentarze:

  1. Ciekawie wygląda. :)
    Zapraszam do siebie :) https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Prosze napisz coś więcej o tym kremie bo pierwszy raz słyszę a mieszkam w Uk

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. https://pl.wikipedia.org/wiki/Krem_Marshmallow do kupienia w praktycznie każdym markecie, myślę,że w UK nie będzie problemu go znaleźć

      Usuń