niedziela, 7 sierpnia 2016

Parowce, pampuchy, kluski na parze



Parowce, parowańce, pampuchy, kluski na parze , są  różnie nazywane w zależności od regionu. Można je robić z owocami, serem, czekoladą lub puste, bez nadzienia i podawać np. ze śmietaną. Są bardzo sycące dlatego będą świetnym daniem obiadowym, albo słodkim podwieczorkiem.
PAMPUCHY Z JAGODAMI


Składniki:
(na ok.10 szt.) 

3 szkl. mąki
2 jajka
1 szkl. letniego mleka
2 łyżki roztopionego masła
szczypta soli
50 g drożdży
1 łyżka cukru
jagody 

Przygotowanie:
Drożdże rozrabiamy z cukrem, 1 łyżką mąki, szczyptą soli oraz mlekiem. Odstawiamy w ciepłe miejsce aby drożdże zaczęły pracować.

Resztę mąki, jajka i roztopione, ostudzone masło przekładamy do miksera, dodajemy wyrośnięty zaczyn drożdżowy i mieszamy (lub zagniatamy ręcznie) kilka minut. 

Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia, aby podwoiło objętość. 

Z ciasta odrywamy po kawałku, robimy kulkę, w której robimy dołek i nakładamy do niego jagody (można dodać trochę cukru). Zalepiamy. Gotowe kluski przekładamy do parowaru i gotujemy 15 minut. Podajemy polane śmietanką albo sosem z jagód. 

Do środka zamiast jagód można włożyć inne owoce albo np. czekoladę lub ser.


1 komentarz:

  1. Kluski na parze z owocami, to smaki mojego dzieciństwa, pycha :)

    OdpowiedzUsuń