Jak przygotować szybko młodą kapustę albo kapuściany sos do mięsa? Zamiast długiego gotowania wywaru na kościach można użyć gotowego kapuśniaku , który świetnie go zastąpi. Wystarczy go zmiksować, dodać trochę koperku, marchewki i sos gotowy (nawet bez zagęszczania). Można do niego też dodać młodą kapustę i zapiec w piekarniku z mięsem wieprzowym np. karkówką albo polędwiczką.
POLĘDWICZKI ZAPIEKANE W KAPUŚCIE
Składniki:
1 spora polędwiczka wieprzowa
2-3 ząbki czosnku
1 cebula
majeranek
pieprz i sól
sos:
1 opakowanie kapuśniaku
ćwiartka małej główki kapusty (świeżej)
1 mała cebula
1 mała marchew
1/3 pęczka świeżego koperku
Przygotowanie:
sos:
Cebulkę siekamy i lekko podsmażamy na patelni. Świeżą kapustę kroimy niezbyt grubo, a marchewkę ścieramy na tarce. Koper siekamy.
Kapuśniak miksujemy blenderem, a następnie gotujemy.
Do gotującego się kapuśniaku dodajemy pokrojona kapustę, marchew i cebulę. Gotujemy kilka minut, tak aby kapusta trochę zmiękła, ale była jeszcze chrupiąca. (zmięknie w piekarniku) Zdejmujemy z ognia, dodajemy koperek.
polędwiczka:
Polędwiczkę nacieramy solą, pieprzem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Obtaczamy ją w majeranku i odstawiamy na noc do lodówki.
Zamarynowaną polędwiczkę obsmażamy na smalcu z każdej strony, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego wyłożonego pokrojoną w grube plastry cebulą. Przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30 minut.
Po tym czasie do naczynia żaroodpornego przekładamy sos z kapustą i ponownie wstawiamy na 30 minut do piekarnika, już bez folii aluminiowej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz