czwartek, 23 lipca 2015

Lody amaretto z karmelem


Uwielbiam gorące lato, mogłoby trwać jak dla mnie przez okrągły rok, ale dzień tak upalny jak dzisiaj nawet mnie zmęczył. W dzień taki jak dzisiaj jedynym czego można pragnąć to zimne napoje i lody, ale nawet te jak widać na załączonych zdjęciach długo nie wytrzymały temperatury.

LODY AMARETTO z KARMELEM


Składniki:

330 ml śmietany 30 %
200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
2 łyżki likieru amaretto
4 łyżki gotowej masy karmelowej/kajmakowej
syrop złocisty do polania
kilka ciasteczek amaretti 

Przygotowanie:

Lody robimy analogicznie do moich poprzednich przepisów na lody. Ubijamy śmietanę, dodajemy mleko, likier amaretto. Przekładamy wszystko do maszyny do lodów. Na koniec przed włożeniem masy lodowej do zamrażalnika mieszamy ją z masa karmelową/kajmakową.
Przed podaniem lody polewamy syropem złocistym, można dodać też ciasteczka amaretti.















Akcja lodowa 2015

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz