środa, 8 lipca 2015

Drożdżówki z makiem - makowe ślimaczki



Upalne lato to raczej kiepska pora na pieczenie drożdżówek czy innych ciast w piekarniku,ale mam czasem takie zachcianki, od których nic mnie nie odstraszy. Bardzo lubię zapach  unoszący się w domu podczas pieczenia ciasta drożdżowego, lubię też mieć coś słodkiego na drugie śniadanie, a najlepiej się sprawdzają właśnie drożdżówki. Już od jakiegoś czasu miałam ochotę na domową drożdżówkę z makiem, przygotowałam więc takie oto zawijaski. Idealne na drugie śniadanie ze szklanką mleka lub jogurtem.


MAKOWE ŚLIMACZKI

 

Składniki:

500 g mąki
80 g cukru
220 mililitrów mleka
50 g masła
20 g świeżych drożdży
1 całe jajko
2 żółtka
1 szczypta soli
1 puszka masy makowej

Przygotowanie:

Połowę mleka lekko podgrzewamy aby było ciepłe ,ale nie gorące. Dodajemy do niego łyżkę mąki, cukru oraz pokruszone drożdże. Wymieszane odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 10 -15 minut). Pozostałe mleko podgrzewamy, rozpuszczamy w nim masło. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy jajko,żółtka, resztę cukru, szczyptę soli, przestudzone masło z mlekiem oraz wyrośnięty rozczyn z drożdży. Wyrabiamy ciasto, które następnie odstawiamy przykrywając ścierką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto ładnie wyrośnie przekładamy na stolnicę, jeszcze raz zagniatamy, rozwałkowujemy na prostokątny placek około (0,5 cm grubości). Na cieście rozkładamy równomiernie cienką warstwą masę makową.Ciasto z makiem jak roladę. Roladę kroimy nożem na krążki, aby  powstały ślimaczki. Ta przygotowane ponownie odstawiamy w ciepłe miejsc aby ciasto wyrosło.
Wyrośnięte bułeczki smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem i pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej masłem około 20 minut w 180 stopniach.
Gotowe bułeczki można polać lukrem (do 150g cukru pudru dodajemy 3 łyżki wody i ucieramy aż powstanie gęsty lepki lukier)




2 komentarze: