OPONKI SEROWE
Składniki:
500 g sera białego śmietankowego
500 g mąki
100 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
4 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka spirytusu
250 ml jogurtu naturalnego
dodatkowo:
tłuszcz do smażenia - u mnie olej
mały kieliszek spirytusu dodawany zimnego oleju
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Z mąki sera, cukru, żółtek, spirytusu, proszku do
pieczenia i jogurtu zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy
ciasto na grubość 1-1,5 cm i za pomocą szklanki wykrawamy duże kółka, a w
ich środku kieliszkiem robimy dziurkę. Kulek używamy jako małych pączków.
Do zimnego oleju dodajemy kieliszek spirytusu. Oponki smażymy na rozgrzanym oleju. Usmażone oponki osuszamy na papierowych ręcznikach, a następnie posypujemy cukrem pudrem.
Smak dzieciństwa :-) Robiłyśmy takie z babcią :-)
OdpowiedzUsuń