niedziela, 23 marca 2014

Magdalenki w wersji mini



Niedzielne popołudnie, nowa lektura i coś małego, ale wyjątkowego. Są mięciutkie,słodkie i  pachnące, rozpływają się w ustach. Proste w przygotowaniu, każdy sobie z nimi poradzi i każdy je pokocha -
 Mini Magdalenki.

MINI-MAGDALENKI
 
Składniki:

100 g masła
100 g mąki 
60 g cukru pudru
1 jajko
szczypta soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z 1 pomarańczy

Przygotowanie: 

Jajko, cukier,sól ucieramy na puszystą masę, a następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec wlewamy wcześniej roztopione masło. PO wymieszaniu składników ciasto odstawiamy na 1-2 godz. do lodówki. Po tym czasie wkładamy je do formy (ewentualnie jeśli się nie mamy formy można robić ciasteczka małą łyżeczką) i pieczemy 8-10 minut w 200 stopniach lub 180 z termoobiegiem. 
Po ostygnięciu ciasteczka można polukrować bądź posypać cukrem pudrem.  










5 komentarzy:

  1. Wyglądają idealnie! Muszę sobie kupić taką formę na magdalenki, bo zjadłabym :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, super sprawa, ja właśnie niedawno kupiłam :)

      Usuń
  2. kocham Magdalenki! nie wiedziałam, że je tak łatwo przyrządzić :))) super sprawa! Słodko tu u Ciebie po ostatnim curry :)) Buzka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no taka zmienna, słodko ostra jestem , hihi, ;) ;) ;) i już mam w zamyśle kolejny przepis na ostro, bardzo polubiłam taką kuchnię

      Usuń
  3. Prześliczne są, nie sposób przejść obok nich obojętnie :)

    OdpowiedzUsuń