piątek, 21 marca 2014

Kokosowa blondynka albo blondynka wieczorową porą


 Na Durszlaku jakiś czas temu pojawiła się akcja "brownies i blondies" dzięki ,której w mojej głowie zrodził się pomysł na "Kokosowa blondynkę" i "Blondynkę wieczorową porą" ;) W ostatni weekend pogoda nas nie rozpieszczała, a na dodatek pokrzyżowała moje plany na wczesnowiosenne porządki,więc trochę wolnego czasu wykorzystałam na te dwie "panie", które później mogły mi towarzyszyć w popołudniowym lenistwie.

KOKOSOWA BLONDYNKA i BLONDYNKA WIECZOROWĄ PORĄ


Składniki:

 Ciasto zrobiłam według przepisu podstawowego na ciasto na  białkach.

6 białek
szczypta soli
100g cukru pudru
100g wiórków kokosowych
100g mąki pszennej
100g masła lub margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
polewa czekoladowa 


Przygotowanie:

Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier i dalej ubijamy. Do piany dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy łyżką! Następnie stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia,a na koniec rozpuszczone i ostudzone wcześniej masło. Wszystko delikatnie mieszamy łyżką. Przelewamy do formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką.
Pieczemy w 180 stopniach przez 40-45 minut.

Ostudzone posypujemy cukrem pudrem (moja "Kokosowa blondynka") lub polewamy czekoladą ("Blondynka wieczorową porą")












Brunetki, blondynki czyli brownies i blondies

2 komentarze: