W dzisiejszym poście na deserowe talerzyki po raz kolejny wskakuje smak jagód. Co prawda świeżych jagód o tej porze roku nie znajdziemy, ale mrożone też świetnie się nadają. Przygotowałam jagodowe entremety z migdałowego kruchego ciasta, wypełnione waniliowym kremem oraz jagodowym musem. Wierzch tartaletek udekorowany jest kremem jagodowym oraz świeżymi borówkami.
JAGODOWE TARTALETKI
Składniki:
(na 10 szt.)
korpusy tartaletek:
200 g mąki
30 g mąki migdałowej lub zmielonych płatków migdałowych
90 g cukru pudru
90 g masła
1 jajko
mus jagodowy:
70 g mrożonych jagód
1/2 szkl wody
3 łyżki cukru
niecała płaska łyżeczka mąki z tapioki lub ziemniaczanej
krem waniliowy:
1 jajko
1 łyżka mąki pszennej
300 ml mleka
1 łyżka cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
krem jagodowy:
60 g białej czekolady
100 ml śmietany 30%
100 g serka mascarpone
+5 łyżek musu jagodowego
Przygotowanie:
korpusy tartaletek:
Z podanych składników zagniatamy ciasto, które następnie rozwałkowujemy i wkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie z ciasta wycinamy okręgi i paski i wylepiamy nimi foremki perforowane do tartaletek. Foremki wraz z ciastem wstawiamy na kolejne 30 minut tym razem do zamrażalnika.
Zmrożone foremki z ciastem wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 165 stopni i pieczemy przez 25 minut.
Po upieczeniu lekko studzimy i wyjmujemy z foremek.
mus jagodowy:
Jagody podgrzewamy w rondlu z wodą oraz cukrem. Kiedy owoce puszczą sok i zaczną się rozpadać całość miksujemy blenderem, dodajemy mąkę z tapioki rozrobioną w 2 łyżkach wody, mieszamy aż mus zgęstnieje i zdejmujemy z ognia, studzimy.
Odkładamy do oddzielnego naczynia 5 łyżek musu, wykorzystamy go do kremu.
krem waniliowy:
250 ml mleka podgrzewamy z cukrem. W 50 ml mleka roztrzepujemy jajko oraz mąkę. Mieszankę wlewamy do gotującego się mleka, gotujemy budyń. Kiedy masa zgęstnieje dodajemy ekstrakt waniliowy, zdejmujemy z ognia i studzimy.
krem jagodowy:
Białą czekoladę kruszymy i rozpuszczamy w podgrzanej śmietance. Do śmietany z czekoladą dodajemy 5 łyżek musu z jagód, studzimy i odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Krem miksujemy z serkiem mascarpone na gładką masę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz