niedziela, 12 lutego 2023

Entremety jagodowe /tartaletki/

W dzisiejszym poście na deserowe talerzyki po raz kolejny wskakuje smak jagód. Co prawda świeżych jagód o tej porze roku nie znajdziemy, ale mrożone też świetnie się nadają. Przygotowałam jagodowe entremety z migdałowego kruchego ciasta, wypełnione waniliowym kremem oraz jagodowym musem. Wierzch tartaletek udekorowany jest kremem jagodowym oraz świeżymi borówkami.

JAGODOWE TARTALETKI

Składniki:
(na 10 szt.)
korpusy tartaletek:
 200 g mąki
30 g mąki migdałowej lub zmielonych płatków migdałowych
90 g cukru pudru
90 g masła
1 jajko
mus jagodowy:
70 g mrożonych jagód
1/2 szkl wody
3 łyżki cukru 
niecała płaska łyżeczka mąki z tapioki lub ziemniaczanej
krem waniliowy:
1 jajko 
1 łyżka mąki pszennej
300 ml mleka
1 łyżka cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
krem jagodowy:
60 g białej czekolady
100 ml śmietany 30%
100 g serka mascarpone
+5 łyżek musu jagodowego
 
Przygotowanie:
 
korpusy tartaletek: 
Z podanych składników zagniatamy ciasto, które następnie rozwałkowujemy i wkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie z ciasta wycinamy okręgi i paski i wylepiamy nimi foremki perforowane do tartaletek. Foremki wraz z ciastem wstawiamy na kolejne 30 minut tym razem do zamrażalnika. 

Zmrożone foremki z ciastem wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 165 stopni i pieczemy przez 25 minut. 

Po upieczeniu lekko studzimy i wyjmujemy z foremek.

mus jagodowy:
Jagody podgrzewamy w rondlu z wodą oraz cukrem. Kiedy owoce puszczą sok i zaczną się rozpadać całość miksujemy blenderem, dodajemy mąkę z tapioki rozrobioną w 2 łyżkach wody, mieszamy aż mus zgęstnieje i zdejmujemy z ognia, studzimy. 
Odkładamy do oddzielnego naczynia 5 łyżek musu, wykorzystamy go do kremu.
krem waniliowy:
250 ml mleka podgrzewamy z cukrem. W 50 ml mleka roztrzepujemy jajko oraz mąkę. Mieszankę wlewamy do gotującego się mleka, gotujemy budyń. Kiedy masa zgęstnieje dodajemy ekstrakt waniliowy, zdejmujemy z ognia i studzimy. 
krem jagodowy:
Białą czekoladę kruszymy i rozpuszczamy w podgrzanej śmietance. Do śmietany z czekoladą dodajemy 5 łyżek musu z jagód, studzimy i odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. Krem miksujemy z serkiem mascarpone na gładką masę.
 


Złożenie:
Na spód tartaletek nakładamy trochę musu, na mus za pomocą rękawa cukierniczego nakładamy warstwę kremu waniliowego, na kremie ponownie mus jagodowy. Wierzch ozdabiamy za pomocą rękawa cukierniczego kremem jagodowym oraz świeżymi borówkami.  
 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz