niedziela, 18 grudnia 2022

Śledzie cytrynowe w oleju lnianym

 
Śledzie w tradycyjnym czy nowoczesnym wydaniu? Jakie by nie były nie może ich zabraknąć , muszą  pojawić się na świątecznym stole. Na tradycyjne śledzie w oleju przepis zna każda mama czy babcia i na pewno już Wam go przekazały. Ja ten tradycyjny przepis lekko urozmaicam dodając imbir i cytrynę. W takim nowoczesnym, lekko korzennym i cytrusowym wydaniu bardziej mi smakują. Spróbujcie koniecznie.
 
ŚLEDZIE CYTRYNOWE W OLEJU LNIANYM

 
Składniki:
4 filety śledziowe
200 ml oleju lnianego
2  średnie cebule 
1 cytryna
1/2 łyżeczki imbiru w proszku
1/2 łyżeczki brązowego cukru
 
Przygotowanie:
Płaty śledziowe moczymy w wodzie przez 5-6 godzin, zmieniając wodę w której się moczą  przynajmniej dwa razy. Następnie śledzie opłukujemy i kroimy na mniejsze kawałki. 
Cebulę kroimy w pióra i odstawiamy na chwilę. 
W małej misce rozrabiamy sok z cytryny z otartą skórką cytrynową, cukrem i imbirem. Mieszanka zalewamy pokrojoną cebulę i odstawiamy na 15 minut. 
Na dnie słoika układamy warstwę cebuli na którą układamy kawałki śledzi, przykrywamy je warstwą cebuli i ponownie śledzi. Całość zalewamy olejem lnianym. Słoik odstawiamy do lodówki na 3-4 dni. 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz