niedziela, 11 grudnia 2022

Domowy likier czekoladowo-truflowy


Powiało chłodem i sypnęło śniegiem, zapachniało zbliżającymi się coraz większymi krokami Świętami, dlatego dzisiaj przepis na zimową, popołudniową lub wieczorną rozgrzewkę. Domowy aksamitny likier czekoladowo-truflowy. Kto chce z nim zdążyć jeszcze na Święta trzeba się pośpieszyć, bo to już ostatnia chwila, żeby go zrobić. 

LIKIER CZEKOLADOWO-TRUFLOWY

Składnik:
120 g  cukierków trufli w czekoladzie
250 ml wódki
250 ml mleka skondensowanego słodkiego
 
Przygotowanie:
Cukierki kroimy przekładamy do słoika, zalewamy alkoholem, potrząsamy i odstawiamy najlepiej na około 3 tygodnie do rozpuszczenia cukierków (minimalny czas, którego potrzebujemy to 2 tygodnie). Cukierki codziennie należy przemieszać. 
Kiedy cukierki się rozpuszczą mieszamy powstały likier z mlekiem skondensowanym.
 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz