poniedziałek, 12 września 2022

Makaron z młodą cukinią i suszonymi pomidorami

 
Szukacie dzisiaj pomysłu na sycący obiad?  Polecam makaron w kremowym sosie z suszonych pomidorów z pieczoną lub grillowaną młoda cukinią i odrobiną parmezanu.

MAKARON z MŁODĄ CUKINIĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI

Składniki:
(2 porcje)
4-5 szt. młodej cukinii (zielone i żółte) lub 1 średniej wielkości dojrzała zielona
5-6 pomidorów suszonych
1 mała cebula
2 łyżki serka mascarpone
2 łyżki śmietany 18%
ulubiony makaron (najlepiej typu wstążki lub spaghetti)
1-2 łyżki startego parmezanu do posypania
sól, pieprz oraz suszony tymianek do przyprawienia
 
Przygotowanie:
Cukinie myjemy i kroimy na plastry ok. 0,5 cm. Pokrojoną cukinię posypujemy solą i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie cukinia puści soki, można je odcedzić. 
Plasterki cukinii trzeba skropić oliwą oraz posysać odrobiną pieprzu i tymianku,a następne rozłożyć na blaszce do pieczenia. 
Blaszkę wstawiamy do piekarnika z funkcją grilla i grillujemy w 200 stopniach przez 15 minut. 
 
(cukinię można też upiec w 180 stopniach około 20 minut lub w wersji ekstra szybkiej przesmażyć na 
patelni chociaż najlepiej smakuje właśnie grillowana)
 
W czasie grillowania cukinie robimy sos i gotujemy makaron.
2 porcje ulubionego makaronu , najlepiej typu wstążki lub grubsze spaghetti, gotujemy według przepisu na opakowaniu.
 
Na patelni rozgrzewamy oliwę (może być oliwa z suszonych pomidorów), na której szklimy posiekaną cebulę. Do zeszklonej cebuli dodajemy pokrojone suszone pomidory i smażymy przez chwilę.  Następnie dodajemy serek mascarpone oraz śmietanę.  Mieszamy, a kiedy wszystkie składniki się połączą zdejmujemy z ognia, doprawiamy do smaku solą i pieprzem,  dodajemy ugotowany makaron oraz upieczoną cukinię. 
Przed podaniem makaron posypujemy starym parmezanem. 
 
W lżejszej wersji  polecam zrobienie makaronu z cukinii (cukinię kroimy na cienkie plastry za pomocą obieraczki do warzyw, przesmażamy chwilę na patelni) i dodanie go do sosu z suszonych pomidorów. Pycha.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz