Jak widać po poprzednich przepisach mam ostatnio fazę na kajmak. Jeśli lubicie czekoladę i karmel to właśnie przepis dla was. Dziurawe ciasto, albo inaczej ciasto z porami to mega czekoladowe brownie wypełnione kajmakowymi dołkami i bardzo kremowym wierzchem. Wykonanie bardzo proste. Spróbujcie koniecznie.
DZIURAWE CIASTO
Składniki:
(forma 20x30 cm)
brownie:
270 g mąki
100 g cukru
120 g masła
2 jajka
5 łyżeczek kakao
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 ml maślanki lub jogurtu naturalnego
1/2 puszki masy kajmakowej
wierzch:
125 g mascarpone
200 ml śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
20 g kawy cappuccino o smaku czekoladowym
Przygotowanie:
brownie:
Mieszamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia. W oddzielnej misce ucieramy miękkie masło z cukrem, a kiedy masa będzie puszysta dodajemy jajka, a potem ekstrakt waniliowy. Do masy dodajemy suche składniki, a po wymieszaniu maślankę.
Ciasto przelewamy do formy i pieczemy w 170 stopniach przez 30 minut. Upieczone ciasto studzimy.
Za pomocą grubszego patyczka lub słomki (ja użyłam grubszego końca pałeczek do sushi) robimy w ostudzonym cieście dziury, a następnie całość smarujemy podgrzaną masą kajmakową (podgrzana będzie bardziej płynna, lepiej wypełni dziurki w cieście)
wierzch:
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem oraz kawą cappuccino (w proszku), a następnie łączymy ją z serkiem mascarpone. Masę nakładamy na wierzch ciasta. Ciasto schładzamy w lodówce.
Masę można polać dodatkowo kajmakiem i posypać startą czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz