niedziela, 28 listopada 2021

Deser pomarańcza z mandarynką

Sezon na cytrusy ruszył. Pomarańcze i mandarynki są już coraz słodsze. 
Dzisiaj pomysł jak je wykorzystać do zrobienia bardzo prostego i szybkiego deseru.

DESER POMARAŃCZA Z MANDARYNKĄ

Składniki:
(na 2 porcje)
3 pomarańcze
4 mandarynki
cukier puder do smaku (ilość zależna od kwasowości owoców)
1 łyżeczka żelatyny
1/3 szkl. wody 
150 ml śmietany 30% + 2 łyżki cukru pudru
 
Przygotowanie:
Owoce obieramy, filetujemy (wycinamy miąższ z białych skórek) i przekładamy do blendera. Miksujemy na mus. Mus owocowy dosładzamy według uznania cukrem pudrem (ilość cukru zależna od kwasowości owoców). 
Do musu dodajemy żelatynę rozpuszczoną wcześniej w gorącej wodzie. 
Mus pomarańczowo-mandarynkowy przelewamy do szklanek i odstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia. W tym czasie ubijamy na sztywno śmietanę, którą pod koniec ubijania dosładzamy cukrem pudrem.  Śmietanę nakładamy na deser przed podaniem.
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz