Sezon na cytrusy ruszył. Pomarańcze i mandarynki są już coraz słodsze.
Dzisiaj pomysł jak je wykorzystać do zrobienia bardzo prostego i szybkiego deseru.
DESER POMARAŃCZA Z MANDARYNKĄ
Składniki:
(na 2 porcje)
3 pomarańcze
4 mandarynki
cukier puder do smaku (ilość zależna od kwasowości owoców)
1 łyżeczka żelatyny
1/3 szkl. wody
150 ml śmietany 30% + 2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Owoce obieramy, filetujemy (wycinamy miąższ z białych skórek) i przekładamy do blendera. Miksujemy na mus. Mus owocowy dosładzamy według uznania cukrem pudrem (ilość cukru zależna od kwasowości owoców).
Do musu dodajemy żelatynę rozpuszczoną wcześniej w gorącej wodzie.
Mus pomarańczowo-mandarynkowy przelewamy do szklanek i odstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia. W tym czasie ubijamy na sztywno śmietanę, którą pod koniec ubijania dosładzamy cukrem pudrem. Śmietanę nakładamy na deser przed podaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz