Panna cotta to jeden z łatwiejszych deserów do zrobienia. Jego przygotowanie nie wymaga też dużo czasu (oprócz czasu oczekiwania), dlatego dość często go robię. Na blogu znajdziecie też pomysł na jesienną panna cottę z musem śliwkowym albo bardziej egzotyczną wersję z limonką.
PANNA COTTA - MANGO I PERSYMONA
Składniki:
200 ml śmietany 30%
200 ml mleka
10 g żelatyny
75 ml wody
100 g białej czekolady
mus:
1 dojrzałe mango
1 persymona / kaki /
1-2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Śmietanę i mleko podgrzewamy uważając, aby nie zagotować. Do ciepłego mleka ze śmietaną dodajemy białą czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia czekolady. Żelatynę namaczamy w wodzie, a kiedy napęcznieje łączymy z mleczno-śmietankowym płynem. Po wymieszaniu przelewamy do szklanek lub foremek i odstawiamy do lodówki przynajmniej na 2 godziny.
mus:
Dojrzałe, miękkie mango obieramy i kroimy. Persymonę/ kaki obieramy. Owoce przekładamy do blendera i miksujemy na gładki mus. Mus dosładzamy cukrem pudrem według uznania.
Mus nakładamy przed podaniem na panna cottę.
Ma
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz