czwartek, 11 listopada 2021

Sweet and sour - cytrynowo - limonkowy deser w monoporcji


Zaskakujące jest jak w tak małej porcji deseru może być skoncentrowane tyle smaku. Słodki i kwaśny tak dobrze przeplatają się w tym deserze, że trudno mu się oprzeć. 
Na pomarańczowym ciasteczku znajdziecie cytrynowy serniczek, słodką, śmietankową piankę, w której ukryty jest limonkowy sos. 

SWEET & SOUR

Składniki: 
(12 porcji) 
 
(spód) ciasteczko:
250 g mąki
150 g masła
1 jajko
5 łyżek cukru pudru
skórka otarta z 1 pomarańczy
 
serniczek cytrynowy:
150 ml śmietany 30%
150 g serka mascarpone
1,5 łyżki żelatyny
75 ml wody
2 jajka
2 żółtka
160 g cukru
80 g masła
sok i skórka otarta z 3 cytryn 
 
sos limonkowy:
sok z 5 limonek + skórka z 2 limonek 
1 jajko
130 g cukru
1 płaska łyżeczka mąki z tapioki (można zastąpić ziemniaczaną)+ 2 łyżki wody
 
pianka śmietankowa:
200 ml śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
100 g serka mascarpone
1 łyżeczka żelatyny
60 ml wody
 
Przygotowanie:
(spód) ciasteczko :
Mąkę, cukier, skórkę pomarańczową, jajko, masło  przekładamy do miski i zagniatamy ciasto. Ciasto owijamy folia i odkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i foremką wycinamy okrągłe ciasteczka ( u mnie o średnicy 6 cm). Ciasteczka pieczemy w 180 stopniach przez ok. 20 minut. Upieczone studzimy.
serniczek cytrynowy:
W pierwszym kroku wykonujemy lemon curd, który dodamy do masy sernikowej: 
2 jajka i 2 żółtka roztrzepujemy z cukrem, podgrzewamy w rondlu cały czas mieszając trzepaczką, dodajemy sok i skórkę z cytryn. Podgrzewamy do momentu kiedy masa zacznie osiągać konsystencję budyniu, wtedy dodajemy masło i zdejmujemy z ognia. Mieszamy, aby masło się rozpuściło i połączyło z  budyniem. Gotowy lemon curd studzimy. 
Kolejno rozpuszczamy w gorącej wodzie żelatynę  (ja zwykle podgrzewam namoczoną w wodzie żelatynę przez ok. 10 sek. w mikrofali, mieszam do rozpuszczania)
Następnie śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy serek mascarpone, zimny lemon curd, a na końcu łączymy z rozpuszczoną, ostudzoną żelatyną. Masę wylewamy na formę (ok. 25 x 32 cm) wyłożoną folią spożywczą i odstawiamy do lodówki do stężenia. 
Kiedy masa stężeje wycinamy z niej, tą samą foremką co ciastka, okręgi. Okręgi układamy na ciasteczkach.
 

sos limonkowy:
Wyciskamy sok z 5 limonek, ocieramy skórkę z 2 limonek.
1 jajko roztrzepujemy z cukrem, podgrzewamy w rondlu, dodając sok z limonki oraz mąkę rozrobioną z 2 łyżkami wody. Cały czas mieszamy trzepaczką, a kiedy sok zacznie gęstnieć zdejmujemy z ognia, dodajemy skórkę z limonki i studzimy.
 
pianka śmietankowa:
Śmietanę ubijamy z cukrem, dodajemy mascarpone oraz rozpuszczoną żelatynę (żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy przed dodaniem do masy). 
Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na serniczku cytrynowym po brzegach okręgu, tak aby w środku został "kominek".  Do środka "kominka" wlewamy wcześniej przygotowany sos limonkowy (do nalania sosu najlepiej użyć butelki z "dziubkiem" - pojemnik do dekoracji).



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz