Karmel, coca- cola i popcorn takie zestawienie może kojarzyć się głównie z przyjęciem dla dzieci, ale ten sernik sprawdzi się nie tylko na kinder balu, śmiało możecie podać go też przy innej okazji.
SERNIK KARMEL-KOLA
Składniki:
spód:
75 g masła
125 g mąki
2,5 łyżki cukru pudru
1 małe jajko
skórka z 1/2 pomarańczy
szczypta soli
masa śmietankowa:
680 g serka mascarpone
300 ml śmietany
3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka żelatyny
1/3 szkl wody
masa karmelowa:
200 g gotowej masy kajmakowej
70 g mascarpone
75 ml śmietany 30%
1,5 łyżeczki żelatyny
1//3 szkl wody
warstwa coca-cola:
2 galaretki o smaku coca-coli
1,5 szkl. wody
wierzch:
200 g masy kajmakowej
3 łyżki śmietany 30 %
uprażony popcorn
Przygotowanie:
spód:
Mąkę, masło, jajko, cukier puder,sól oraz skórkę pomarańczową przekładamy do miski, zagniatamy ciasto, które odkładamy na ok. 30 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy między dwoma kawałkami papieru do pieczenia posypanymi mąką. Z ciasta usuwamy jedną warstwę papieru i przekładamy do formy.
Pieczemy przez 15-17 minut w 180 stopniach ( czas zależny od grubości ciasta).
masa karmelowa:
Miksujemy serek mascarpone,śmietanę oraz masę kajmakową. Żelatyną rozpuszczamy w gorącej wodzie, następnie studzimy i łączymy z masą kajmakową. Masę wylewamy do foremki wyłożonej folią spożywczą - ułatwi to później wyjecie masy z foremki, wystarczy odwrócić ją do góry dnem i zdjąć folię.
Formę z masą odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia masy.
warstwa coca-cola:
Galaretki o smaku coca-coli rozrabiamy w gorącej wodzie, przelewamy do foremki o takiej samej wielkości jak ta w której robiliśmy masę kajmakową (można też jak w poprzednim przypadku wyłożyć ją folią), odstawiamy do stężenia.
masa śmietankowa:
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Żelatyną rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy.
Ubijamy serek mascarpone, dodajemy ekstrakt waniliowy, ubitą śmietanę, a na końcu łączymy z ostudzoną żelatyną. Masę dzielimy na trzy części.
Złożenie:
Na ostudzony spód nakładamy jedną część masy śmietankowej, na nią nakładamy warstwę galaretki coca-cola, następnie kolejną warstwę śmietankową, potem masę karmelową i ostatnią część masy śmietankowej. Całość odstawiamy do lodówki przynajmniej na dwie godziny.
wierzch:
Masę kajmakową podgrzewamy z odrobiną śmietanki, mieszamy dokładnie do połączenia składników. Studzimy. Polewamy wierzch ciasta. Dodajemy popcorn.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz