Chociaż serniki na zimno dominują w miesiącach letnich to akurat ten z mandarynkami najlepiej smakuje zimą, bo to właśnie w tym sezonie mandarynki są najbardziej soczyste oraz słodkie. Polecam.
SERNIK Z MANDARYNKAMI
Składniki:
spód:
250 g herbatników
125 g masła
masa sernikowa:
500 g mascarpone
350 g śmietany 30%
4 łyżki mleka skondensowanego słodzonego
2 łyżki żelatyny
1/4 szk wody (ok.75ml)
dodatkowo:
mandarynki
2 galaretki przezroczyste
Przygotowanie:
spód:
Masło rozpuszczamy i mieszamy z pokruszonymi "na piasek" herbatnikami. Taką kruszonką wykładamy równomiernie tortownicę, dociskamy do dna i wstawiamy na 12 minut do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni.
Po wyjęciu studzimy.
masa serowa:
Żelatyną rozpuszczamy w wodzie i studzimy.
Śmietanę ubijamy na sztywno.
Serek mascarpone miksujemy z mlekiem skondensowanym, a następnie delikatnie łączymy z ubitą śmietaną i ostudzoną żelatyną.
Masę przekładamy na wystudzony spód z ciastek, na wierzchu układamy mandarynki. Formę wstawiamy na godzinę do lodówki.
Po tym czasie wierzch sernika zalewamy przezroczystą galaretką i odstawiamy do lodówki do stężenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz