poniedziałek, 1 lutego 2021

Kawa po wietnamsku

Ostatnio był przepis na kawę wprost alpejskich stoków, a  dzisiaj mam dla miłośników kawowych smaków coś z innej strony świata - przepis na kawę na sposób wietnamski. Wbrew pozorom nie będzie to ostry smak kuchni azjatyckiej, a coś słodkiego i bardzo przyjemnego dla kawoholików. Słodki smak spienionego skondensowanego mleka dobrze się komponuje z goryczą kawy, spróbujcie koniecznie. Ja jestem zachwycona.

KAWA PO WIETNAMSKU

 
Składniki:
(2 porcje)
300 ml kawy
3 łyżki mleka skondensowanego słodzonego
2 żółtka
 
Przygotowanie:
Mleko skondensowane ubijamy w małej misce z żółtkami do momentu powstania puszystej pianki. 
Zaparzamy ulubioną kawę i odstawiamy na moment ,aby lekko przestygła (nie może być za gorąca,aby nie ścięły się żółtka z mlecznej pianki). 
Na wierzch kawy nakładamy łyżką piankę z mleka i żółtek. 
Pianka jest dość słodka, więc moim zdaniem nie ma potrzeby dosładzać kawy.
Wierzch można posypać startą czekoladą lub cynamonem.

1 komentarz: