Ostatnio był przepis na kawę wprost alpejskich stoków, a dzisiaj mam dla miłośników kawowych smaków coś z innej strony świata - przepis na kawę na sposób wietnamski. Wbrew pozorom nie będzie to ostry smak kuchni azjatyckiej, a coś słodkiego i bardzo przyjemnego dla kawoholików. Słodki smak spienionego skondensowanego mleka dobrze się komponuje z goryczą kawy, spróbujcie koniecznie. Ja jestem zachwycona.
KAWA PO WIETNAMSKU
Składniki:
(2 porcje)
300 ml kawy
3 łyżki mleka skondensowanego słodzonego
2 żółtka
Przygotowanie:
Mleko skondensowane ubijamy w małej misce z żółtkami do momentu powstania puszystej pianki.
Zaparzamy ulubioną kawę i odstawiamy na moment ,aby lekko przestygła (nie może być za gorąca,aby nie ścięły się żółtka z mlecznej pianki).
Na wierzch kawy nakładamy łyżką piankę z mleka i żółtek.
Pianka jest dość słodka, więc moim zdaniem nie ma potrzeby dosładzać kawy.
Wierzch można posypać startą czekoladą lub cynamonem.
Wow, ciekawy przepis na kawę. Musimy wypróbować :)
OdpowiedzUsuń