środa, 10 lutego 2021

Ciasteczka czekoladowe

Zbliżają się Walentynki, dlatego dzisiaj znajdziecie tu przepis na czekoladowe ciasteczka w kształcie serduszek. Ciasteczka są kruche, chrupkie i sprawdzą się jako deser do zimowej herbaty.

CIASTKA CZEKOLADOWE

Składniki:
1,75 szkl mąki
3 łyżki kakao
szczypta soli
3/4 szkl cukru
200 g masła
1 żółtko
dodatkowo:
czekolada 
cukrowa posypka do dekoracji
 
Przygotowanie:
Mąkę, cukier, kakao, sól mieszamy w misce. Dodajemy miękkie masło i żółtko. Wszystkie składniki zagniatamy. Ciasto owijamy w folię i odkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy na ok. 0,5 cm i wycinamy ciasteczka. 
Ciastka pieczemy przez 10-12 minut w 180 stopniach. 
Na ostudzone ciastka nakładamy rozpuszczoną czekoladę i posypujemy cukrową posypką .
 


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz