Zbliżają się Walentynki, dlatego dzisiaj znajdziecie tu przepis na czekoladowe ciasteczka w kształcie serduszek. Ciasteczka są kruche, chrupkie i sprawdzą się jako deser do zimowej herbaty.
CIASTKA CZEKOLADOWE
Składniki:
1,75 szkl mąki
3 łyżki kakao
szczypta soli
3/4 szkl cukru
200 g masła
1 żółtko
dodatkowo:
czekolada
cukrowa posypka do dekoracji
Przygotowanie:
Mąkę, cukier, kakao, sól mieszamy w misce. Dodajemy miękkie masło i żółtko. Wszystkie składniki zagniatamy. Ciasto owijamy w folię i odkładamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy na ok. 0,5 cm i wycinamy ciasteczka.
Ciastka pieczemy przez 10-12 minut w 180 stopniach.
Na ostudzone ciastka nakładamy rozpuszczoną czekoladę i posypujemy cukrową posypką .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz