czwartek, 29 października 2020

Karpatka

 Uwielbiam to ciasto i mogłabym je jeść bez końca. Chyba wszyscy znają to ciasto i wbrew pozorom nie jest trudne do zrobienia. Jedyne co wymaga odrobiny cierpliwości przy wykonaniu to rozsmarowanie gęstego ciast parzonego na blaszce, ale i to się udaje stosując trik z wodą (o tym poniżej w przepisie)

KARPATKA


Składniki:
ciasto:
5 jajek
125 g masła
250 ml wody
200 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
krem:
200 g masła
2,5 szkl mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
1 cukier waniliowy
4 łyżki cukru
2 żółtka 
skórka z cytryny (opcjonalnie)
 
Przygotowanie:
ciasto:
Masło zagotowujemy z wodą, a następnie dodajemy mąkę. Mieszamy do powstania gęstego ciasta. Rondle z ciastem zdejmujemy z ognia, mieszamy aby przestudzić.  Do ostudzonego ciasta wbijamy po jednym jajku i miksujemy do połączenia z resztą składników. 
Ciasto dzielimy na dwie części. 
Formę do pieczenia smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Pierwszą cześć ciasta rozsmarowujemy za pomocą silikonowej szpatułki na formie. Szpatułkę można moczyć w wodzie,dzięki czemu łatwiej będzie rozsmarować ciasto. 
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni i pieczemy w nim ciasto przez 30 minut. tak samo pieczemy drugi blat.
krem:
2 szkl. mleka  gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. W misce rozrabiamy żółtka, pół szkl. mleka, oraz obydwie mąki. Kiedy mleko się zagotuje wlewamy do niego mieszankę z żółtkami i gotujemy budyń. Budyń studzimy. Ostudzony budyń miksujemy z miękkim masłem oraz skórką z cytryny (opcjonalnie).
Gotowym kremem przekładamy blaty ciasta. 
Wierzch posypujemy cukrem pudrem.




1 komentarz:

  1. Karpatka to jedno z naszych ulubionych ciast do filiżanki czarnej, aromatycznej kawy :)

    OdpowiedzUsuń