sobota, 24 października 2020

Ciasto orzechowa pychotka

Dzisiaj na blogu przepis na jesienne połączenie jabłek, orzechów i odrobiny cytryny. Na koniec chrupiąca beza. Jest moc smaku. Koniecznie spróbujcie.
 
ORZECHOWA PYCHOTKA

Składniki:
(forma 20x30cm)
ciasto orzechowe:
260 g mąki
100 g orzechów włoskich
100 g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 żółtka
170 g masła
beza:
3 białka
150 g cukru drobnego
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka mąki ziemniaczanej
krem cytrynowy:
2 szklanki mleka
2 żółtka
2 łyżki mąki ziemniaczanej 
2 łyżki mąki pszennej
4 łyżki cukru
skórka otarta z 1 cytryny
200 g masła
dodatkowo:
3 duże jabłka
2 łyżki cukru
sok z 1 cytryny
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 
1 łyżka wody
 
Przygotowanie:
ciasto:
Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, posiekane drobno orzechy i cukier. Dodajemy żółtka i masło, zagniatamy ciasto. Ciasto owijamy folią i odkładamy do lodówki na ci najmniej 30 minut. Ciasto po leżakowaniu w lodówce dzielimy na dwie części. Pierwszą część rozwałkowujemy cienko , układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i pieczemy w 160 stopniach przez 35 minut.
Drugą część ciasta pieczemy z bezą. Ubijamy na sztywno białka z cukrem, następnie dodajemy sok z cytryny i mąkę i delikatnie mieszamy.
Drugą część ciasta rozwałkowujemy, przekładamy na blaszkę,smarujemy ubitymi białkami i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w 160 stopniach z termoobiegiem przez 30 minut. 
krem:
Szklankę mleka zagotowujemy. W drugiej szklance mleka mieszamy żółtka z cukrem i mąkami. Kiedy mleko zacznie się gotować wlewamy mieszankę z żółtkami i gotujemy budyń. Budyń studzimy. 
Miękkie masło ucieramy dodając stopniowo budyń oraz skórkę otartą z cytryny.
dodatkowo:
Jabłkami obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Plasterki przekładamy do rondla, skrapiamy sokiem z cytryny, zasypujemy cukrem i podgrzewamy do momentu, aż zaczną robić się lekko miękkie. Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy z łyżce wody i dolewamy do gotujących się jabłek. Mieszamy, aby jabłka pokryły się powstałym żelem. Studzimy.
Złożenie:
Na pierwszy blat ciasta wykładamy jabłka, następnie krem i przykrywamy blatem z bezą.
 
 


inspiracja: Zjem to


2 komentarze: