poniedziałek, 12 października 2020

Domowy chleb pszenno-żytni



 
Taki chleb bez problemu zrobicie w domu. Wystarczy wymieszać składniki i ciasto odstawić na parę godzin żeby mogło popracować. Potem hop do piekarnika i aromatyczny chlebek z chrupiącą skórką gotowy. Proste prawda?

CHLEB PSZENNO-ŻYTNI

Składniki:
150 g mąki żytniej
400 g mąki pszennej typ500
200 g zakwasu (+3 g suchych drożdży)
20 g siemienia lnianego
20 g słonecznika
1 łyżka soli
400 ml wody

Przygotowanie:
Wszystkie składniki mieszamy razem, wyrabiamy ciasto. Ciasto odstawiamy w misce przykrywając ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na co najmniej 8 godzin. Po tym czasie ciasto przekładamy do formy wysmarowanej olejem i posypanej otrębami i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia , tym razem na godzinę. 
Chleb pieczemy w 220 stopniach  przez 10 min, a potem zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze przez 60 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz