sobota, 17 października 2020

Ciasto Michałek

Góra "Michałków", odrobina śliwek i orzechów, a do tego czekoladowy smak zwieńczony subtelną nutą śmietanki. Wystarczy kawałek, a poziom endorfin rośnie i można zapomnieć o jesiennych nastrojach.


CIASTO MICHAŁEK

Składniki:
biszkopt:
4 jajka
1,5 szkl mąki
260 g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szkl wody
3/4 szkl oleju
3 łyżki kakao
masa michałkowa:
500 g serka mascaropne
100 ml śmietany 30%
250 g cukierków Michałki
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 
2-3 łyżki likieru kawowego
wierzch:
400 ml śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
dodatkowo:
słoiczek powideł śliwkowych (najlepiej domowych, z dużymi kawałkami owoców)
orzechy do posypania wierzchu
 
Przygotowanie:
biszkopt:
Wodę, olej, kakao i 110 g cukru przekładamy do garnka i podgrzewamy mieszając, aż powstanie jednolita masa czekoladowa. Masę studzimy.
Białka ubijamy na sztywno dodając 150 g  cukru, a następnie dodajemy żółtka. Do masy wlewamy ostudzoną masę czekoladową, a potem mąkę z proszkiem do pieczenia.
Delikatnie mieszamy. 
Ciasto przelewamy na formę 20x30 cm  wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut.
Upieczone ciasto studzimy, a potem kroimy na dwa blaty.
masa michałkowa:
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, a potem dodajemy serek mascarpone. Do masy dodajemy rozpuszczoną w 1 łyżce wody kawę oraz likier kawowy. Na końcu wsypujemy posiekane drobno Michałki i mieszamy całość. 
wierzch:
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem.
 
Złożenie:
Jeden blat biszkoptu smarujemy powidłami śliwkowymi, następnie wykładamy masę michałkową, przykrywamy ją drugim blatem ciasta. 
Wierzch ciast smarujemy bitą śmietaną, którą posypujemy posiekanymi orzechami i startą czekoladą.
 
 
inspiracja:zjem to




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz