poniedziałek, 29 czerwca 2020

Schab z pramezanową skórką


Schab upieczony w mleku jest delikatny i kruchy, a parmezanowa skórka dodatkowo podkręca jego smak. Idealny na kanapki, ale można go podawać też w wersji na ciepło.

SCHAB Z PARMEZANOWĄ SKÓRKĄ

Składniki:
ok. 1 kg schabu bez kości
4 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
ok. 1 litra mleka
100 g tartego parmezanu 

Przygotowanie:
Schab nacieramy solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstawiamy na noc do lodówki. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy mlekiem tak, aby sięgało przynajmniej do połowy wysokości schabu. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy 90 minut. Od czasu do czasu schab podlewamy gorącym mlekiem po wierzchu. Około 8 minut przed końcem pieczenia schab posypujemy tartym parmezanem.




inspiracja:schab w mleku według Kuronia

1 komentarz: