Dzisiaj mam niespodziankę dla smakoszy piwa, którzy lubią do niego przekąsić coś konkretnego. Będzie to przepis na boczek pieczony w ich ulubionym trunku. Smak piwa, w mięsie upieczonym w taki sposób, jest rzeczywiście jest bardzo wyczuwalny.
BOCZEK PIECZONY W PIWIE
Składniki:
ok. 700 g boczku surowego
1 piwo miodowe
2-3 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki czerwonej papryki, soli i pieprz
Przygotowanie:
Boczek nacieramy czosnkiem przeciśniętym przez praskę,papryką, solą i pieprzem i odstawiamy na co najmniej 2-3 godziny do lodówki. Następnie pieczemy w naczyniu żaroodpornym do, którego wlewamy piwo. Temperatura pieczenia 160 stopni, czas 75 minut, po tym czasie podnosimy temperaturę do 200 stopni i podpiekamy jeszcze przez 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz