Pankejki kojarzą się zazwyczaj z daniem typowo śniadaniowym. Ja dzisiaj polecam wersję obiadową z mięsno-warzywnym farszem.
PANKEJKI OBIADOWE z FARSZEM TACOS
Składniki:
placki:
100 g mąki gryczanej
175 ml mleka
1 jajko
szczypta soli
2 łyżki oleju (+olej do smażenia)
farsz:
200 g mięsa mielonego wołowego
5 suszonych pomidorów
1 puszka pomidorów krojonych
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
garść zielonej fasolki szparagowej (wcześniej ugotowanej lub mrożonej)
2 łyżki oliwy
po 1/2 łyżeczki bazylii i oregano
sól do smaku
dodatkowo:
3-4 łyżki śmietany 18%
Przygotowanie:
placki:
Jajko roztrzepujemy z mlekiem i olejem, a następnie dodajemy mąkę ze szczyptą soli. Mieszamy do otrzymania gładkiej , jednolitej masy o konsystencji śmietany.
Z ciasta smażymy na oliwie placki.
farsz:
Na patelni szklimy posiekaną cebulę z czosnkiem, a następnie dodajemy pokrojone pomidory suszone i mięso mielone. Kiedy mięso się podsmaży na patelnię dodajemy fasolkę oraz pomidory z puszki. Doprawiamy do smaku oregano,bazylią oraz solą.
Podanie:
Na placki nakładamy ciepły farsz, przykrywamy kolejnym plackiem, na którym nakładamy kleks ze śmietany. Dodatkowo można podać z kiszonym ogórkiem.
Bardzo ciekawy pomysł i patent na pankejki! :) wyglądają super, a pewnie w smaku takie same! :D
OdpowiedzUsuń