Przepyszny, delikatny, słodko-kwaśny, bardzo wciągający - taki właśnie jest ten sernik. Ten zniknął w ciągu jednego popołudnia. Koniecznie spróbujcie.
SERNIK LEMON CURD
Składniki:
spód:
2 opakowania herbatników typu petit
masa serowa:
750 g sera
1 szkl śmietany 30%
3 jajka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
skórka z 1 cytryny
3/4 szkl cukru
1 cukier waniliowy
lemon curd:
2 jajka
2 żółtka
80 g masła
160 g cukru
sok z 2 dużych cytryn
Przygotowanie:
lemon curd:
Jajka roztrzepujemy z żółtkami i cukrem, przelewamy do rondla i podgrzewamy cały czas mieszając. Dodajemy sok z cytryny, a kiedy masa zacznie gęstnieć i uzyska konsystencję budyniu dodajemy masło i mieszamy do połączenia. Lemon cudr studzimy.
spód sernika:
Herbatniki układamy na dnie formy do pieczenia wyłożonej papierem
masa serowa:
Ser, śmietanę, jajka, mąkę, skórkę z cytryny, cukier i cukier waniliowy mieszamy krótko mikserem, do połączenia składników. Masę przelewamy na spód formy wyłożonej herbatnikami, na wierzchu robimy kleksy z 1/3 wcześniej przygotowanego lemon curd. Kleksy rozprowadzamy widelcem po całej powierzchni sernika w różne wzorki. Formę z sernikiem wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni na 60 minut.
Upieczony sernik studzimy.
Wierzch ostudzonego sernika smarujemy pozostałym lemon curdem, a potem schładzamy w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz