Kruche ciasto z kawowym kremem przełożone kajmakiem i bezą orzechowo-wafelkową wygląda i smakuje obłędnie. Śmiało możecie nim zastąpić tort na rodzinnych uroczystościach.
CIASTO SANTOSKA
Składniki:
(forma 20x30)
ciasto kruche:
1 jajko
180 g mąki
40 g cukru pudru
100 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
masa kawowa:
500 g serka mascarpone
300 ml śmietany 30%
5 łyżek cukru pudru
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 łyżeczki likieru kawowego
beza orzechowa:
150 g cukru drobnego
3 białka
100 g posiekanych drobno orzechów
100 g wafelków orzechowych np. Prince polo albo Grześki
szczypta soli
dodatkowo:
1 puszka masy kajmakowej
150 ml śmietany
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 paczki herbatników typu petit
Przygotowanie:
kruche ciasto:
Wszystkie składniki kruchego ciasta szybko ze sobą zagniatamy. Ciasto owijamy w folię i odkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do formy (20x30cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Wszystkie składniki kruchego ciasta szybko ze sobą zagniatamy. Ciasto owijamy w folię i odkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do formy (20x30cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy.
masa kawowa:
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Łączymy z serkiem mascarpone, kawą i likierem do uzyskania gładkiego kremu.
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Łączymy z serkiem mascarpone, kawą i likierem do uzyskania gładkiego kremu.
beza orzechowa:
Białka ubijamy na sztywno dodając partiami cukier oraz szczyptę soli.
Gdy białka będą lśniące dodajmy posiekane drobno orzechy oraz wafelki. Delikatnie mieszamy. Masę wykładamy na tą samą blaszkę (lub o tym samym rozmiarze), w której piekliśmy kruche ciasto. (Blaszka musi być wyłożona papierem do pieczenia)
Pieczemy w 170 stopniach przez 30 minut. Po upieczeniu studzimy.
Wykonanie:
Spód z kruchego ciasta smarujemy połową kajmaku. Na nim układamy połowę masy kawowej.
Spód z kruchego ciasta smarujemy połową kajmaku. Na nim układamy połowę masy kawowej.
Na masie kawowej układamy bezę orzechową, którą przykrywamy pozostałą częścią maksy kawowej.
Następnie układamy warstwę herbatników, które smarujemy pozostałą częścią masy kajmakowej.
Wierzch ciasta ozdabiamy bitą śmietaną z cukrem i kawą rozpuszczalną.
inspiracja: zjem to!
Rewelacja!! Serdeczne dzięki:)
OdpowiedzUsuńPytanko o to jaka beza wychodzi po 30 min w 170 st? Jaka ma byc?
OdpowiedzUsuńtak warstwa to bardziej takie lekkie ciasto niż typowa beza,
UsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń