Ryż zapiekany można robić z różnymi dodatkami i w różnych formach. Ja takie zapiekanki wolę w małych porcjach w poręcznych kokilkach. Nie trzeba zapiekanki dzielić na porcje, każdy ma podaną już swoją, no i lepiej się w takiej foremce prezentuje. Dzisiejsze zapiekanki można zrobić z resztek wędlin, które mamy w lodówce lub też bardziej wyszukaną, smakowitszą wersję z łososiem.
RYŻ ZAPIEKANY Z SZYNKĄ lub Z ŁOSOSIEM
Składniki:
(6 porcji)
200 g ryżu
2 jajka ugotowane na twardo
90 g sera cheddar
2 łyżeczki drobno posiekanej natki pietruszki
200-300 g surowego filetu z łososia bez ości
lub 6-7 plastrów szynki
sól, pieprz
sos:
0,5 l mleka
1 czubata łyżka mąki (ok.20g)
20 g masła
1 łyżeczka musztardy
Przygotowanie:
Łosoś: Łososia posypujemy solą i pieprzem, układamy w naczyniu żaroodpornym polanym odrobiną oliwy, pieczemy w 180 stopniach przez 15-20 minut. Upieczonego łososia rozdrabniamy na mniejsze cząstki.
zapiekanki:
Ugotowany ryż mieszamy z pokrojonymi w kostkę jajkami na twardo, szynką pokrojoną w cienkie paski lub cząstkami upieczonego łososia, połową startego sera oraz natką pietruszki (jeśli ktoś nie lubi można zastąpić koperkiem). Przekładamy do kokilek do 2/3 wysokości.
Całość zalewamy sosem.
Sos:
W rondlu rozgrzewamy masło, dodajemy do niego mąkę, a potem wlewamy powoli mleko. Cały czas mieszamy (najlepiej trzepaczką) aby nie powstały grudki. Gotujemy, aż sos zacznie gęstnieć i zrobi się kremowy. Na koniec dodajemy musztardę, sól i pieprz do smaku.
Wierzch zapiekanek posypujemy resztą startego ser.
Pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz