Dzisiaj propozycja na niedzielny obiad - polędwiczki duszone z młodymi warzywami.
POLĘDWICZKI Z MŁODĄ MARCHEWKA I SZALOTKĄ
Składniki:
1 duża polędwica wieprzowa
3 ząbki czosnku
2 łyżki majeranku
sól, pieprz
dodatkowo:
8-10 szalotek
1/2 opakowania młodych marchewek (ok.200 g)
odrobina tymianku do smaku
opcjonalnie 1 łyżka mąki+1/3 szkl wody
Przygotowanie:
Polędwicę obsypujemy solą, pieprzem, nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, a następnie obtaczamy w majeranku. Odstawiamy przynajmniej na godzinę (ja odstawiałam na cała noc).
Polędwicę obsmażamy w całości na rozgrzanej patelni na tłuszczu, następnie podlewamy wodą (ok. 1 szklanki) i przykrywamy pokrywką, dusimy ok. 25 minut, przewracając od czasu do czasu. Po tym czasie do polędwicy dodajemy obrane szalotki oraz marchewkę i dalej dusimy, aż warzywa zmiękną. Kiedy warzywa będą miękkie doprawiamy do smaku solą,pieprzem, tymiankiem.
Na koniec opcjonalnie można zagęścić sos mąką rozrobioną w wodzie.
Przed podaniem polędwicę kroimy na grube plastry i podajemy z warzywami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz