Torcik jabłkowy na lekkim czekoladowym biszkopcie do doskonałe ciasto na lato. Słodki biszkopt z odrobiną kwaśnej nuty zielonych papierówek zatopionych w musie jabłkowym, zwieńczony pachnącą cynamonem śmietanką. Torcik można wykonać w wersji całkowicie na zimno dając na spód zamiast biszkoptu pokruszone ciastka wymieszane z roztopionym masłem.
TORCIK JABŁKOWY
Składniki:
(tortownica 25cm)
biszkopt oreo:
3 jajka
1/2 szkl cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżeczki kakao
odrobina czarnego barwnika spożywczego
nasączenie:
1/2 szkl wody
3 łyżki amaretto lub rumu
mus jabłkowy:
1,2 kg jabłek papierówek
100 g cukru
3/4 szkl wody
45 g żelatyny + 1/3 szkl. wody
masa śmietankowa:
330 ml śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
szczypta cynamonu
Przygotowanie:
biszkopt:
Białka ubijamy na sztywno dodając pod koniec partiami cukier. Do ubitych białek dodajemy po jednym żółtku. Do ubitej masy przesiewamy obydwie mąki,kakao oraz barwnik spożywczy (użyłam barwnika w proszku) Całość delikatnie mieszamy łyżką aby białka nie opadły, przelewamy do tortownicy oprószonej mąką i pieczemy w 175 stopniach przez 25-30 minut. Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
nasączenie/poncz:
Ciepłą wodę mieszamy z amaretto.
mus jabłkowy:
Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w dużą kostkę. Przekładamy do garnka, podlewamy wodą i gotujemy kilka minut, aż zrobią się miękkie. Dodajemy cukier. Część (ok.1/3) jabłek wyjmujemy, a resztę miksujemy blenderem na mus. Do musu wrzucam odłożone jabłka oraz wcześniej wymieszaną z 1/3 szkl.ciepłej wody żelatynę. Mieszamy, aby żelatyna dokładnie się rozpuściła.
śmietanowy wierzch:
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i dużą szczyptę cynamonu.
Ostudzony biszkopt mocno nasączamy ponczem, przykrywamy ostudzonym musem z jabłek i odstawiamy do lodówki na ca najmniej 2-3 godziny aby mus stężał. Na koniec na wierzch musu nakładamy bitą śmietanę. Dekorujemy według uznania.
Aż chciałoby się monitor oblizać!
OdpowiedzUsuń