Klasyczny włoski deser podany w wersji egzotycznej.
Śmietankowy kremowy spód zwieńczony lekkim, kwaskowatym musem z limonki.
KOKOSOWA PANNA COTTA
z MUSEM LIMONKOWYM
(4 porcje)
panna cotta:
200 ml śmietanki kokosowej
200 ml śmietany 30%
200 ml mleka
80 g białej czekolady
7 g żelatyny
1/3 szkl wody
mus limonkowy:
sok i skórka z 1,5 limonki
1/3 szkl cukru
3 żółtka
1 jajko
60 g masła
200 ml śmietany 30%
odrobina zielonego barwnika spożywczego
Przygotowanie:
panna cotta:
Śmietanę, śmietankę kokosową oraz mleko podgrzewamy uważając, aby się nie zagotowały. Kiedy mieszanka będzie ciepła dodajemy do niej pokruszoną czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia. Żelatynę moczymy w wodzie, dodajemy do niej trochę ciepłej mieszanki z mlekiem i rozpuszczamy. Rozpuszczoną żelatynę dodajemy do mieszanki mlecznej.
Całość przelewamy do 3/4 wysokości miseczek lub szklanek. Odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki (a najlepiej na całą noc).
Na wierzch panna cotty przekładamy mus limonkowy.
mus limonkowy:
Sok oraz skórkę z limonki podgrzewamy z połową cukru. Żółtka łączymy z białkiem i miksujemy z resztą cukru na puszystą masę.
Do ubitej masy wlewamy ciepły sok z limonki, cały czas mieszamy, aby masa żółtkowa się nie ścięła. Całość wstawiamy ponownie na gaz i gotujemy mieszając, aż nabierze konsystencji budyniu. Kiedy masa zgęstnieje dodajemy masło, mieszamy do rozpuszczania, a następnie studzimy.
Śmietanę ubijamy na sztywno, a potem łączymy ją z całkowicie ostudzonym budyniem limonkowym i opcjonalnie zielonym barwnikiem.
uwaga:
Krem bez barwnika będzie miał jasno żółty kolor.
Wierzch posypałam prażonymi płatkami kokosowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz