Mięciutkie, biszkoptowe babeczki o aromacie cytryny nadziane curdem z malin, ozdobione kremem malinowym przypadną do gustu małym i dużym łasuchom. Można je zrobić na przykład na letnie przyjęcia dla dzieci zamiast ciasta.
CYTRYNOWE MUFFINKI Z KREMEM MALINOWYM
Składniki:
puree z malin:
250g malin
muffiny:
(14 szt)
200 g mąki
200 g cukru
125 g masła
2 jajka
1/2 szkl mleka
2 łyżki soku z cytryny
skórka otarta z 1 cytryny
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
malinowy curd:
2 jajka
sok z 1/2 cytryny
1/4 szkl cukru
2 łyżki masła
4 łyżki puree z malin
krem malinowy:
120 g białej czekolady
200 ml śmietany 30%
1/2 szkl puree z malin
200 g serka mascarpone
Przygotowanie:
puree z malin:
Maliny przekładamy do garnka z 2-3 łyżkami wody i podgrzewamy aż puszczą sok, rozdrabniamy widelcem lub blenderem ,a następnie przecieramy przez sito aby pozbyć się pestek.
curd z malin:
Jajka roztrzepujemy widelcem z cukrem i sokiem z cytryny. Podgrzewamy cały czas mieszając. Kiedy masa zacznie przybierać konsystencję budyniu dodajemy masło, a następnie część puree z malin.
muffiny:
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i otartą skórką cytrynową oraz szczypta soli
Masło w temperaturze pokojowej miksujemy z cukrem na puszystą masę. Do masy dodajemy po jednym jajku cały czas miksując oraz ekstrakt waniliowy. Następnie dodajemy po łyżce składników suchych na przemian z mlekiem. Masę przelewamy do foremek na muffiny do 3/4 wysokości. Pieczemy 25 minut w 170 stopniach.
krem malinowy:
Śmietanę podgrzewamy uważając aby się nie zagotowała. W ciepłej śmietanie rozpuszczamy pokruszona czekoladę, na koniec dodając puree z malin. Studzimy i odstawiamy do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie masa zgęstnieje. Miksujemy ja z serkiem mascarpone.
W upieczonych muffinach robimy na środku dziurkę, która napełniamy curdem malinowym. Na wierzchu za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy krem malinowy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz