wtorek, 29 maja 2018

Sernik truskawkowy


Sezon truskawkowy czas zacząć. W końcu można zacząć się nimi objadać i chociaż truskawki są jeszcze dość drogie to warto z nich zrobić lekki sernik na zimno. Będziecie zachwyceni. Zróbcie coś dobrego :)

SERNIK TRUSKAWKOWY


Składniki:
spód:
200 g herbatników
80 g masła

masa serowa:
500 g serka mascarpone
250 g sera białego
200 ml śmietany 30%
3/4 szkl cukru pudru
1 galaretka truskawkowa
2 łyżeczki żelatyny
3/4 szkl ciepłej wody
mus truskawkowy:
450 g truskawek
1 galaretka truskawkowa
3/4 szk wody
1 cukier waniliowy

Przygotowanie:
spód:
Ciastka kruszymy, łączymy z rozpuszczonym masłem i wysypujemy na dno tortownicy. Dociskamy łyżką do dna. Tortownicę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i podpiekamy 10 minut. Wyjmujemy i studzimy.
masa serowa:
Galaretkę  rozrabiamy w ciepłej wodzie i studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno. W oddzielnym naczyniu miksujemy serki mascarpone z białym serem przeciśniętym przez praskę oraz cukrem. Do masy serowej dodajemy ubitą śmietanę i mieszamy delikatnie łyżką. 
Masę dzielimy na 2 równe części. 
Jedną odstawiamy do lodówki. Do drugiej dodajemy 1/2 szkl musu truskawkowego, oraz ostudzoną galaretkę. Masę wylewamy na spód z ciastek i wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut aby stężała.
Następnie wylewamy na nią mus truskawkowy i też wstawiamy do lodówki na kolejne 30 minut.
Na mus z truskawek układamy pozostałą część masy serowej (białą) wymieszaną z rozpuszczoną żelatyną.
mus truskawkowy:
Truskawki kroimy na połówki i wrzucamy do garnka z wodą. Gotujemy, a kiedy puszczą sok i zmiękną miksujemy blenderem. Dodajemy cukier waniliowy.
1/2 szkl musu odkładamy, będzie potrzebna do masy serowej, do reszty wsypujemy galaretkę truskawkową i mieszamy aby się rozpuściła.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz