środa, 9 maja 2018

Bruschetta z mini mozzarellą


Dzisiaj czas na kolację w stylu włoskim. Aromatyczna, chrupiąca bruschetta to grzanka, której podstawą jest pieczywo, posmarowane oliwą i roztartym czosnkiem, z dodatkiem pomidorów. Istnieje wiele wariantów tej przekąski. Można dodać się do niej salami czy np. mozzarellę. Ja na swoje włoskie grzanki dałam Zottarellę Minis bez GMO. Co to oznacza? To oznacza,że firma Zott produkuje swoje produkty ze składników nie przetworzonych genetycznie, czyli np. z mleka od krów karmionych wyłącznie naturalną paszą


BRUSCHETTA
Składniki:
2 pomidory malinowe
1 opakowanie Zottarella Minis 150g
6-8 kromek bułki paryskiej
oliwa z oliwek (opcjonalnie masło)
2-3 ząbki czosnku
kilka listków bazylii lub szczypiorku

Przygotowanie:
Kromki bułki skrapiamy oliwą i smażymy na suchej patelni lub podpiekamy ok. 5 minut w piekarniku (do zarumienienia). Chrupiące pieczywo nacieramy mocno przekrojonym czosnkiem (można też posmarować czosnkiem przeciśniętym przez praskę, wtedy będzie intensywniejszy smak).
Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skóry, a potem usuwając wodnistą  część kroimy w małą kostkę. Przekładamy na grzanki. Dodajemy Mini Zottarellę, posypujemy solą i pierzem oraz posiekaną bazylią lub jeśli ktoś nie przepada za jej smakiem szczypiorkiem.


1 komentarz:

  1. Uwielbiam mozarelle pod każdą postacią. U mnie Zotarella smakowałą rodzinie najbardziej w wersji sushi i w pomidorówce.

    OdpowiedzUsuń