czwartek, 17 maja 2018

Sałatka warstwowa master tuńczyk


Sałatki warstwowe można kombinować z różnych składników. Liczy się aby było jak najbardziej kolorowo, kontrastowo. Robię te sałatki nie tylko na święta, aby ozdobiły stół i cieszyły nie tylko podniebienia, ale i oko gości. Robię je też na zwykłe, codzienne kolacje ze składników, które zawsze mam w domu np. kukurydzy, jajek,tuńczyka.

SAŁATKA WARSTWOWA

Składniki:
1/2 puszki kukurydzy konserwowej
1 szkl. czarnej soczewicy beluga
1 mała czerwona papryka
3 jajka
1 czerwona cebula
1 puszka tuńczyka w kawałkach
sos:
3 łyżki majonezu
1 łyżeczka musztardy
szczypta soli i pieprzu
 
Przygotowanie:
Kukurydzę odsączamy z soku. Soczewicę gotujemy i studzimy. Jajka gotujemy na twardo i kroimy w kostkę. Cebulę oraz paprykę kroimy w kostkę. Tuńczyka odsączamy z sosu.
Składniki układamy warstwami w misce według kolejności: kukurydza, soczewica, papryka czerwona, jajka, czerwona cebula, tuńczyk. 
Wierzch sałatki polewamy sosem, który robimy mieszając majonez z musztardą oraz solą i pieprzem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz