Zapiekanki różnego typu to dobry pomysł zarówno na obiad jak i na kolację. Dzisiaj propozycja bezmięsna. Zapiekanka z ziemniaków, przełożona dla urozmaicenia bobem i cebulą.
Bardzo smaczna, spróbujcie koniecznie.
Przy okazji chciałam Wam polecić firmę Krakus, która od 1965 roku towarzyszy polskiej kuchni, nie tylko przetworami z warzyw, ale też koncentratami warzywnymi bez glutaminianu sodu czy konserwantów.
Przy okazji chciałam Wam polecić firmę Krakus, która od 1965 roku towarzyszy polskiej kuchni, nie tylko przetworami z warzyw, ale też koncentratami warzywnymi bez glutaminianu sodu czy konserwantów.
ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA
Składniki:
(forma 28x16)
300 g ziemniaków (waga po obraniu i pokrojeniu)
200 g bobu (waga po ugotowaniu i obraniu)
1 średnia cebula
2/3 szkl wody
1/3 szk bulionu warzywnego lub drobiowego np. Krakus
2 ząbki czosnku
50 g parmezanu lub grana padano
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i kroimy na cienkie plasterki najlepiej za pomocą szatkownicy. Bób gotujemy, po ugotowaniu przelewamy zimną wodą, odsączamy i obieramy ze skórek.
Cebulę kroimy w pióra.
Wodę mieszamy z bulionem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Formę przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Pieczemy przez 20 minut. Po tym czasie folię zdejmujemy i pieczemy dalej około 25 minut. Pod koniec pieczenia (najlepiej sprawdzić widelcem czy ziemniaki na wierzchu są już miękkie) zapiekankę posypujemy cienką warstwą parmezanu i zapiekamy do rozpuszczenia sera.
#sprytnieizdrowo #krakus
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz