Kompot z rabarbaru kojarzy mi się z latem na wsi, wakacjami w dzieciństwie i niestety smakiem,który większości dzieci nie odpowiada. Moja historia z rabarbarem zaczyna się dopiero teraz. Podobnie jak ze szpinakiem,który przez lata był na kuchennym zesłaniu i go nie tolerowałam, odkryłam jego prawdziwy smak dopiero jako dorosła osoba.
KOMPOT Z RABARBARU
Składniki:
1 l wody
3 łodygi rabarbaru
1 szczypta kwasku cytrynowego
cukier do posłodzenia
opcjonalnie 1 jabłko
Przygotowanie:
Rabarbar myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, gotujemy w wodzie, aż zmięknie (opcjonalnie można dodać pokrojone jabłko). Przelewamy przez sitko do dzbanka, dodajemy cukier, kwasek cytrynowy.
Ja kompot rabarbarowy kocham od zawsze :) Twój ma piękny kolor :)
OdpowiedzUsuńdzięki :) kolor rzeczywiście ma cudny
UsuńWspomnienie dzieciństwa i wakacji na wsi :)
OdpowiedzUsuńchyba wszystkim się tak kojarzy :)
UsuńAleż ma piękny kolor - przypomniało mi się dzieciństwo:)
OdpowiedzUsuńcieszę się, że Was przeniosłam chociaż na chwilę do (mam nadzieję) miłych chwil
UsuńPrzypomina mi jak go mama robiła zawsze http://moje-wyroby.blog.pl/
OdpowiedzUsuńTakim kompocikiem to nie pogardzę, pyszny. Piękne zdjęcia!!!
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję :)
Usuń