środa, 5 lipca 2017

Tarta z rabarbarem


Kruchy spód, migdałowe wypełnienie i kwaskowaty rabarbarowy wierzch, zakochałam się w tej tarcie mimo, że do tej pory nie przepadałam za rabarbarem. Z tymi czerwonymi łodygami jest u mnie podobnie jak ze szpinakiem, przez całe lata uważałam za kompletnie niejadane, aż do odkrycia przepisu , od którego zaczyna się miłość do tych warzyw

TARTA Z RABARBAREM

Składniki:
spód:
1,25 szkl mąki
2/3 szkl cukru
1/2 kostki masła
1 szczypta soli

wypełnienie:
130 g mąki migdałowej lub posiekanych migdałów
70 g posiekanych nerkowców
70 g cukru
2 jajka
1 łyżka masła (ok.30 g)
2  łyżki rumu
skórka z 1/2 cytryny

wierzch:
4 łodygi rabarbaru
2 łyżki cukru
2 szklanki wody
opcjonalnie galaretka truskawkowa

Przygotowanie:
spód:
Mąkę, cukier, sól i zimne masło szybko zagniatamy. Odstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy, przekładamy do formy, nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i obciążone kulkami do pieczenia albo fasolą podpiekamy przez 15 minut w 180 stopniach.

wypełnienie:
Mąkę migdałową lub posiekane migdały mieszamy z posiekanymi nerkowcami, cukrem. Rozpuszczone masło mieszamy z żółtkami oraz otartą skórką cytrynową. Przelewamy do orzechów, dodajemy rum i mieszamy. Białka ubijamy i delikatnie łączymy z resztą masy. Masę przelewamy na podpieczony spód i wstawiamy ponownie do piekarnika na 15 minut. Upieczone studzimy

wierzch:
Rabarbar kroimy wzdłuż bardzo ostrym nożem lub używając obieraczki do warzyw (musimy mieć dwie długości plastrów równe szerokości formy i długości formy) .
Plastry gotujemy tak ,  aby były al dente przez 1-2 minuty w osłodzonej wodzie (najlepiej użyć głębokiej patelni lub szerokiego garnka).

Krótsze kawałki rabarbaru (odsączone z wody) układamy obok siebie na papierze do pieczenia. Co drugi pasek zaginamy do góry, na nich układamy dłuższy plaster i opuszczamy zagięte paski krótsze. Tak na przemian układamy plastry aby powstała kratka z rabarbaru.

Ułożoną kratkę przekładamy na przestudzone ciasto odwracając całość papierem do góry, rabarbarem do ciasta (można sobie pomóc podkładając pod papier np. deskę do krojenia, usztywni papier z rabarbarową plecionką)
Kawałki plecionki wystające poza ciasto obcinamy ostrym nożykiem. Plecionkę można posmarować zastygającą galaretką truskawkową rozrobioną w 1 szklance wody z cukrem w której obgotowywało się wcześniej rabarbar.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz