Sałatka ziemniaczana pochodzi z kuchni niemieckiej i przygotowywana jest
przede wszystkim na bazie ziemniaków, ogórków, cebuli. Ja do urozmaicenia dodałam troszkę kaparów i czerwonej soczewicy. Sałatka bardzo sycąca, więc spokojnie można potraktować ją jako lunch.
Sałatkę ziemniaczaną w innej wersji (ze świeżym ogórkiem i odrobiną ziół) możecie znaleźć też klikając tu .
SAŁATKA ZIEMNIACZANA z KAPARAMI
Składniki:
3 ziemniaki
kilka sztuk mini korniszonów
2 łyżki kaparów
1 mała czerwona cebula
garść ugotowanej czerwonej soczewicy (opcjonalnie)
sos:
1 łyżka soku z cytryny
1 ząbek czosnku
2 łyżki musztardy
50 ml oliwy
Przygotowanie:
sos:
Czosnek przeciskamy przez praskę, łączymy z oliwą, musztardą i sokiem z cytryny.Mieszamy dokładnie
Zimniaki gotujemy w mundurkach, studzimy , a potem obieramy. Kroimy w dużą kostkę, polewamy sosem.
Cebulę kroimy w kostkę, korniszony kroimy na mniejsze kawałki , a kapary odsączamy z zalewy.
Wszystkie składniki mieszamy razem (opcjonalnie można dodać ugotowaną czerwona soczewicę) , doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz