czwartek, 2 lutego 2017

Sałatka ziemniaczana z karparami


Sałatka ziemniaczana  pochodzi z kuchni niemieckiej i  przygotowywana jest przede wszystkim na bazie ziemniaków, ogórków, cebuli. Ja do urozmaicenia dodałam troszkę kaparów i czerwonej soczewicy. Sałatka bardzo sycąca, więc spokojnie można potraktować ją jako lunch. 
Sałatkę ziemniaczaną w innej wersji (ze świeżym ogórkiem i odrobiną ziół) możecie znaleźć też klikając tu .

SAŁATKA ZIEMNIACZANA z KAPARAMI

Składniki:
3 ziemniaki
kilka sztuk mini korniszonów
2 łyżki kaparów
1 mała czerwona cebula
garść ugotowanej czerwonej soczewicy (opcjonalnie)
sos:
1 łyżka soku z cytryny
1 ząbek czosnku
2 łyżki musztardy
50 ml oliwy

Przygotowanie:
sos:
Czosnek przeciskamy przez praskę, łączymy z oliwą, musztardą i sokiem z cytryny.Mieszamy dokładnie

Zimniaki gotujemy w mundurkach, studzimy , a potem obieramy. Kroimy w dużą kostkę, polewamy sosem.
Cebulę kroimy w kostkę, korniszony kroimy na mniejsze kawałki , a kapary odsączamy z zalewy.
Wszystkie składniki mieszamy razem (opcjonalnie można dodać ugotowaną czerwona soczewicę) , doprawiamy do smaku solą i pieprzem






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz