środa, 22 lutego 2017

Pączki z miodem


Lekko żółciutkie, słodkie i puszyste. Takie pączki w tym roku polecam na Tłusty Czwartek. Trzeba się przy nich troszkę napracować, aby dobrze zagnieść ciasto i je napowietrzyć, ale warto to zrobić, wtedy pączki będą puszyste i miękkie.  
PĄCZKI z MIODEM


Składniki:
150 g mąki pszennej
150 g mąki tortowej
50 g masła
3 łyżki miodu
25 g drożdży świeżych
5 żółtek
2 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżki wódki
tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:
Drożdże rozrabiamy z lekko podgrzaną śmietaną i odrobiną mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka ucieramy z masłem i miodem. Do utartych żółtek dodajemy mąkę oraz pracujący zaczyn drożdżowy i wódkę. Wyrabiamy elastyczne ciasto, które odstawiamy w ciepłe miejsca do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części, każdą  rozwałkowujemy na grubość około 2 cm i wycinamy szklanką z placków krążki. Krążki odkładamy na około 20 minut do wyrośnięcia, a następnie smażymy je na rozgrzanym tłuszczu (smalec albo olej) obracając tak aby zarumieniła się każda strona paczka. 
Usmażone pączki układamy na ręczniku papierowym i studzimy. Posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz