poniedziałek, 6 lutego 2017

DESER CZEKOLADOWY KREM LUSETTE


Mocno czekoladowy aksamitny krem połączony z czekoladowymi wafelkami i lekką bitą śmietaną to deser, w którym można się zakochać. Już niedługo Walentynki, więc może drogie Panie zaskoczycie swoich Walentych takim pysznym deserem. Ja zainspirowana wyjątkowym smakiem czekolady w chrupiącym wafelku zrobiłam ten deser na wyjątkowe niedzielne popołudnie dodając mu dodatkową, słodką chwilę przyjemności.

DESER LUSETTE
Składniki:
(4 porcje)
krem czekoladowy:
2 szkl mleka
1 cukier waniliowy
1 szkl śmietany 30%
4 żółtka
1/3 szkl cukru pudru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1/3 szkl kakao
120 g czekolady gorzkiej

bita śmietana:
200 ml śmietany 30%
3 łyżki cukru pudru

4 wafelki czekladowe

Przygotowanie:
krem:
Kakao, mąkę ziemniaczaną oraz cukier puder łączymy w małej misce dodając pół szklanki lekko podgrzanego mleka. Resztę mleka oraz śmietanę podgrzewamy z cukrem waniliowy.
Żółtka lekko rozmącamy i mieszamy z mieszanką z kakaową. Kiedy mleko zacznie się gotować, wlewamy 2,3 łyżki ciepłego mleka do mieszanki z kakao , a następnie przelewamy ją do mleka. Mieszamy i gotujemy chwilę,aż zgęstnieje do konsystencji budyniu. Zdejmujemy z ognia i wysypujemy pokruszoną czekoladę. Mieszamy aby czekolada się rozpuściła. Odstawiamy do studzenia. 

Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Wafelki siekamy.

Krem czekoladowy przekładamy do pucharków, posypujemy wafelkami oraz dekorujemy bitą śmietaną.  
 




5 komentarzy: