niedziela, 26 lutego 2017

Krem ananasowy z musem z mango


Propozycja na niedzielny deser na pokonanie zimowych humorów. Tropikalny krem ananasowy z musem z mango, pistacjami i wiórkami z białej czekolady. Słodko i pysznie. Deser zrobimy w dosłownie kilka minut. Do jego wykonania potrzebujemy nektaru ananasowego Hortex, owoc mango i trochę białej czekolady.

KREM ANANASOWY z MUSEM MANGO, 
PISTACJAMI i BIAŁĄ CZEKOLADĄ



Składniki:
(na 4 porcje)
krem:
1,5 szklanki nektaru ananasowego Hortex
2 żółtka
2 łyżki jogurtu naturalnego (użyłam greckiego)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka masła
1/2 tabliczki białej czekolady
mus mango:
1 średniej wielkości mango
cukier (opcjonalnie)
dodatkowo:
4 kostki białej czekolady
pistacje

Przygotowanie:
krem:
3 łyżki nektaru ananasowego mieszamy w szklance z jogurtem naturalnym oraz żółtkami i mąką ziemniaczaną. Resztę nektaru  podgrzewamy w garnku. Kiedy sok zacznie wrzeć wlewamy do niego mieszankę z żółtkami i gotujemy mieszając aż powstanie budyń. Zdejmujemy z ognia i do budyniu dodajemy łyżkę masła oraz posiekaną białą czekoladę. Wszystko mieszamy do momentu rozpuszczenia się w masie czekolady i masła. Krem studzimy.
mus z mango:
Mango obieramy , kroimy na części i miksujemy blenderem na mus. Mus można lekko osłodzić cukrem pudrem (opcjonalnie)
Wykonanie:
Krem ananasowy przekładamy do miseczek, polewamy go warstwą musu z mango, a wierzch posypujemy posiekanymi pistacjami oraz startą białą czekoladą. 




Mój dzień z Hortex 
Poznaj pełną ofertę mrożonych owoców i warzyw oraz soków, nektarów i napojów
na stronach Hortex
 

2 komentarze: