piątek, 30 września 2016

Kremowa kostka z gruszką


Na nadchodzący weekend polecam takie oto pyszne ciasto. Połączenie delikatnego ryżowego biszkoptu, którego nie trzeba go dodatkowo nasączać, aksamitnego kremu budyniowego, kwaskowatego dżemu i karmelizowanych gruszek.

KREMOWA KOSTKA z GRUSZKĄ


Składniki:
(forma25x30)

biszkopt (bezglutenowy):
5 jajek
1 szklanka mąki ryżowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
1/3 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szczypta soli
masa budyniowa:
0,75 l mleka zwykłego lub sojowego
2 budynie
100 g masła
2 łyżeczki soku z cytryny
50 g białej czekolady
(przy mleku sojowym dodajemy ekstrakt lub cukier waniliowy)  
dodatkowo:
1,5 słoika dżemu z czarnej porzeczki lub z jagód
4-5 gruszki
4 łyżki cukru
sok z 1 cytryny
1/2 łyżeczki cynamonu
1,5 tabliczki białej czekolady
3 łyżki mleka

Przygotowanie:
biszkopt:
Białka ubijamy z cukrem, następnie dodajemy po jednym żółtku i olej. Składniki sypkie: obydwie mąki, proszek do pieczenia oraz sól mieszamy, a potem dodajemy do masy z białek i żółtek. 
Ciasto wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 25-30 minut.
Wystudzony biszkopt przecinamy na 2 części. 
masa budyniowa:
Na mleku gotujemy budyń. Do ugotowanego budyniu dodajemy białą czekoladę, sok z cytryny i studzimy. Jeśli używamy mleka sojowego dodatkowo można dać troszkę ekstraktu waniliowego lub cukier waniliowy.
Wystudzony budyń miksujemy z masłem w temperaturze pokojowej na jednolita masę. 
karmelizowane gruszki:
Gruszki obieramy i kroimy w dużą kostkę. Zalewamy je sokiem z cytryny oraz posypujemy cynamonem, mieszamy dokładnie.
Cukier rozpuszczamy na patelni lub w garnku, a kiedy zacznie się karmelizować dodajemy gruszki (można wrzucić też niewielki kawałek masła ok. 1 łyżki) 
Gruszki smażymy z każdej strony, ale nie za długo aby się nie rozpadały. 
wykonanie:
Pierwszy blat biszkoptu smarujemy dżemem (użyłam jagodowego domowej roboty więc był trochę rzadszy)
Na dżem wykładamy 3/4 masy budyniowej i przykrywamy ją kolejnym blatem biszkoptowym.
Następnie powtarzamy wszystkie czynności. 
Na końcu na wierzch układamy przestudzone gruszki karmelizowane i polewamy je rozpuszczoną w kąpieli wodnej białą czekoladą.

Dodaj napis

1 komentarz: